Waarom ik op 25-jarige leeftijd financieel onafhankelijk wil worden

reizen financieel onafhankelijk
Sebastiaan January 17, 2023 No Comments

Waarom ik op 25-jarige leeftijd financieel onafhankelijk wil worden

Je bent 25, hebt een leuke baan en dan begint het te knagen. Is dit de baan waar ik mezelf de komende jaren zie werken? Het is een vraag die bij veel mensen rondspookt rond hun vijfentwintigste levensjaar. In 2019 toen het woord corona nog gewoon aan een biermerk gekoppeld was, hoorde ik voor het eerst van financieel onafhankelijk zijn. In de podcast over media bespraken ze wat dit je allemaal wel niet kan brengen maar vooral dat het niet een onmogelijk opgave hoeft te zijn. Al gauw dook ik het internet op om alles over dit onderwerp te weten te komen. Hoeveel geld heb je dan nodig? En hoe bereik je het? Ik leerde meteen dat dit voor iedereen anders is, en logisch ook. Het is afhankelijk van je levensstandaard en toekomstplannen. Wie bijvoorbeeld een aantal keer per jaar meermaals op vakantie gaat zal op een andere manier financieel onafhankelijk worden dan iemand die een laag uitgavenpatroon heeft en goed kan sparen. En er zijn tal van andere aspecten die meetellen: je gezinssituatie, de plek waar je woont, je salaris, uitgavenpatronen en je doelen in het leven.

Waarom willen mensen nu vaker financieel onafhankelijk worden dan vroeger?
In mijn loopbaan heb ik al verschillende baantjes gehad, ik begon als sorteerder van kerstballen, heb tussendoor vaak in de supermarkt gewerkt en in mijn studententijd voor jongerenorganisaties. Daarna het echte werk: concepten bedenken in de televisiewereld, lesgeven in het MBO en voor de vakbond. In het nog korte werkleven kon ik nu al terugkijken op een divers palet aan banen. Aan mijn salaris ligt het niet, dat bouwde zich door de jaren op tot een mooi boven modaal inkomen. Wat kan dan de oorzaak zijn van deze wens? Ben ik dan liever lui dan moe, nooit meer hoeven werken, moet dat het doel in mijn leven worden? Het antwoord kwam al gauw.

Financieel onafhankelijk worden

Wat zijn de voor- en nadelen van financieel onafhankelijk worden?
Er kleven niet alleen maar voordelen aan financieel onafhankelijk worden, al wordt dat wel vaak zo geschetst. Vaak geven influencers aan dat het helemaal niet moeilijk is om deze status te bereiken. Sorry, maar ik help je gelijk even uit de droom: wie dit wil bereiken moet een lang adem hebben en een plan maken. In een eerder artikel leggen we uit hoe je dit plan opstelt, klik hier om jouw eigen plan samen te stellen.

Voordelen

  • Je kan je leven anders inrichten
  • Meer tijd overhouden voor volgens jou belangrijke zaken
  • Niet meer afhankelijk van salaris

Nadelen

  • Onrust in je hoofd, je kan het niet loslaten wil er altijd mee bezig zijn
  • Te veel tijd overhouden en in een gat vallen
    financieel onafhankelijk calculator

 

Leave a Reply

X