Financieel onafhankelijk door beleggen in vastgoed

Vastgoed is een lucratieve manier om financieel onafhankelijk te worden
Hoe kun je als starter beginnen met vastgoed? Daar geven we in dit artikel antwoord op. Beleggen in vastgoed is namelijk een van de lucratiefste manieren om financieel onafhankelijk te worden. De een aankoop van je eerste belegging in vastgoed is een grote stap om te nemen. Zeker, omdat fouten bij investeren in vastgoed je veel geld en problemen kunnen veroorzaken. 

Welke stappen moet je nemen om te gaan beleggen in vastgoed?

Stap 1: Doe de juiste kennis op en verdiep je in de materie
Kennis is macht, een oud gezegde maar het gaat zeker op als je wil gaan beleggen in vastgoed. Wie zich goed heeft verdiept in hoe je een beleggingsobject aankoopt heeft hier later veel profijt van en maakt minder beginnersfouten. Op Google of in boeken staat ontzettend veel informatie over vastgoed, zowel in het Engels als in het Nederlands. Ook via YouTube zijn erg veel hoogwaardige video’s gemaakt over hoe je vandaag zou kunnen beginnen.

Stap 2: Oriënteren op de lokale vastgoedmarkt
Het oriënteren op de huidige vastgoedmarkt is een belangrijke stap in het proces, je moet er ruim de tijd voor nemen. Omdat het complex kan zijn, nemen veel mensen een aankoopmakelaar in de hand. Kies een aankoopmakelaar die veel van de lokale huurmarkt af weet. Je kan ook zonder aankoopmakelaar op pad, het doel is dat je een regio, provincie of stad vindt waar jij kan gaan investeren in vastgoed. Vaak is het handig om op maximaal 30 tot 60 minuten rijden van je woonplaats te gaan investeren. Je zult namelijk in het begin regelmatig langs moeten gaan bij jouw beleggingspand. Vervolgens is het een kwestie welke objecten die jij wil kopen, een goed bruto aanvangsrendement hebben. Het bruto aanvangsrendement (BAR) geeft een verhouding weer tussen de bruto markthuur en in het eerste jaar de totale investering. Afhankelijk van dit rendement kan je een overzicht maken van potentiële beleggingsobjecten. Verder is het belangrijk om te kijken wat voor beleggen jij bent! Wil je veel of weinig klussen? Vaak als je de woning klip en klaar koopt, zonder dat het nog flink verbouwd moet worden is je netto aanvangsrendement hoogstwaarschijnlijk lager. Je hebt er namelijk minder werk aan en dus kost het minder tijd, geld en energie. Deze voordelen zorgen ervoor dat je rendement lager is dan dat je nog een complete verbouwing moet doen.

Som bruto aanvangsrendement:

Bruto jaarhuur delen door totale aankoopsom x 100 = 

Stap 3: Detailonderzoek
Bij stap een hebben we de plek van jouw beleggingspand bepaald. Nu moet je een lijst gaan maken van beleggingspanden waar jij in wil gaan investeren, gebruik Funda om alle gegevens te verzamelen. Wellicht heeft je aankoopmakelaar nog beleggingspanden die in de stille verkoop worden aangeboden. Bij deze manier van verkopen wordt het beleggingsobject niet aan het grote publiek laten zien maar aan een kleine kring. Als verkopende partij hoef je geen bord in de tuin te zetten en kan de koop binnen een mum van tijd geregeld zijn. Veel sneller dan dat je het op een website zoals Funda moet gaan verkopen. Als je het overzicht van beleggingspanden hebt gemaakt ga je onderstaande checklist af.

  1. Bruto aanvangsrendement
  2. De gemiddelde prijs per vierkante meter
  3. Is er een zelfbewoningsplicht
  4. WOZ-waarde t.o.v. vraagprijs
  5. Aantal huurpunten
  6. Is de verhuur in de vrije sector
  7. Gemiddelde huurprijzen in de buurt of regio

4. Bezichtigingen inplannen
Als je een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld zal hij of zij de bezichtigingen inplannen. Let op: jouw aankoopmakelaar heeft belang bij het feit dat de woning zo snel mogelijk verkocht of aangekocht wordt. Hierdoor letten ze niet altijd op jouw wensen maar ook op die van hun eigen partij. Hoe vaker je een pand zal aankopen, hoe makkelijker dit proces gaat worden. Heb je geen aankoopmakelaar aangesteld? Let er dan op dat de makelaar van de verkopende partij, niet jouw makelaar is. Hij of zij kan heel behulpzaam zijn, maar zal altijd de belangen van de andere partij behartigen en minder dat van jou. Zorg ervoor dat je altijd een splitsingsakte van de VVE nakijkt. Hierin staat of je het beleggingspand mag verhuren.

5. Financiering aanvragen

Bij het aankopen van je eerste beleggingspand is het verkrijgen van een vastgoed hypotheek best een grote stap. Als je een beleggingspand wil financieren zijn er de volgende mogelijkheden: 

  • Volledig zelf financieren uit eigen middelen
  • Volledig zelf financieren door overwaarde uit een vorig beleggingsobject
  • Deels financieren met eigen middelen en deels met een vastgoed hypotheek, vaak is de verhouding 20% eigen middelen en de rest van de financiering via een hypotheek
X