Reken af met schulden en zorg voor financiële vrijheid
We zitten in een schuldeneconomie. Dat betekent dat jij vanaf dat je jong bent al met schulden wordt opgezadeld en dat kabbelt verder door in je leven naar mate je ouders wordt. Ga maar eens na, je begint met studeren en wordt direct met een lening opgezadeld. Waar je vroeger een basisbeurs kreeg is dat nu verleden tijd. De Overheid heeft er voor gekozen om huidige studenten met een flinke schuld op te zadelen. toch blijkt er een einde te komen, het kabinet ziet in dat dit niet zo kan. Vanaf 2023 krijgen studenten hun basisbeurs weer terug. Toch blijven er schulden, de basisbeurs is namelijk dusdanig laag (ca. 200 euro), om hiervan te kunnen leven. Daarbij moeten studenten rente gaan betalen over het geleende geld. Na je studententijd stopt het lenen niet. Je bent klaar met je studie, gaat werken, en wil een huis kopen. Maar dan, je hebt een studieschuld. Die heeft invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. De hoogte van jouw hypotheek is afhankelijk van wat je verdient en de andere leningen, die je naast een studieschuld hebt. Wanneer je een hypotheek aangaat, voor het kopen van een huis, word je weer in de schulden gestoken. Het aflossen van een hypotheek duurt gemiddeld meer dan 30 jaar. Of terwijl voor minimaal de helft van je leven, zit je in de schulden.
Hoe ga je om met schulden?
Heb je schulden? Ga met de billen bloot. Maak een overzicht van al jouw schulden en zet schaamte opzij. Krijg inzicht in jouw huidige situatie, en haal hulp waar kan. Wanneer je aan jezelf toegeeft dat je schulden hebt en er met iemand over praat ga je je beter realiseren dat je dit probleem écht kan oplossen. Je moet er alleen goed over nadenken wie jou hierbij kan helpen. Nadat je een overzicht hebt gemaakt van jouw schulden en iemand hebt gevonden die je kan helpen, of een vriend, of vriendin waar je mee kan praten is het nuttig om op te schrijven binnen welk tijdspad je deze schulden wil gaan aflossen.
Waarom moet je schulden zo snel mogelijk aflossen?
Er zijn een aantal redenen waarom je schulden moet aflossen als je financieel onafhankelijk wil worden. De belangrijkste reden is: je betaalt ontzettend veel rente. Gemiddeld meer dan 3%, en dat helpt niet als je juist de vrijheid wil zonder financiële zorgen. Daarnaast zorgen de aflossingen van schulden ervoor dat je maandelijks veel minder budget hebt. Dit kan zorgen voor stress en onzekerheden.
Hoe los je schulden af?
1. Inzicht, inzicht én nog meer inzicht
Door een overzicht te maken van jouw schulden krijg je in je hoofd helder wat je nog moet aflossen. Maak een tabel waarin je opschrijft wie jouw schuldeiser is, wat het openstaande bedrag is, de rente in euro’s en de looptijd waarin je de betaling moet hebben gedaan.
2. Betaal de schuld met de hoogste rente eerst
Heb je schulden met 1% rente en schulden met 5% rente? Probeer ervoor te zorgen dat je de schuld met het hoogste rentepercentage eerst betaald. Maak afspraken met alle schuldeisers en geef aan dat je meerdere eisers hebt. De schulden met de hoogste rente is uiteindelijk het duurst en daarom wil je die eerder afbetalen. Vaak is er wel het een en ander mogelijk qua regelingen, probeer de schuldeiser op te bellen en maak hier afspraken over. Zij zullen hier blij mee zijn omdat zij ook graag willen dat jij jouw schulden betaalt. Je voorkomt hiermee dat er ooit een deurwaarder op de stoep staat. Dit is iemand die bij jou langskomt en beslag doet op o.a. jouw spullen of andere bezittingen. Het zijn onnodige kosten die je niet zult hebben wanneer je in gesprek gaat met schuldeisers.
3. Maak een meerjarenplan
Vaak hebben mensen schulden voor meerdere jaren, maak dan ook een plan voor alle jaren. Houdt er rekening mee dat je een lange tijd bezig bent met het afbetalen van de schulden. Je hebt maar een doel: geen schulden meer. Geen afbetalingen en rente meer, nooit meer. Dit plan helpt je hiermee. Hang het plan ergens op waar je eraan herinnert wordt.
Kan je schuld bestaan en toch streven naar financiële onafhankelijkheid?
Het antwoord is: ja. Je studieschuld is waarschijnlijk niet hoger dan 50.000 euro. Maar daarentegen is jouw hypotheek dat wel. De schulden voor een hypotheek zijn dusdanig hoog dat het blijft bestaan naast jouw doel om financieel onafhankelijk te worden. Dat is niet erg, je werkt aan beide doelen tegelijkertijd. Zorg ervoor dat je jouw hypotheek blijft aflossen. Je kan er zelfs voor kiezen om sneller af te lossen dan je eerder met een bank hebt afgesproken. Laat de bank of adviseur waar je de hypotheek hebt afgesloten weten dat je graag sneller een hypotheek wil aflossen. Je betaald dan maandelijks meer dan je ooit afgesproken hebt met als resultaat dat jouw huidige leefkosten naar beneden zullen gaan. Naast alle aflossingen doet blijf je je focussen op het doel financieel vrij te worden.