Financieel onafhankelijk worden door een passief inkomen

Een passief komen is een slimme keuze om financieel onafhankelijk te worden

Een passief inkomen is een manier om  inkomsten te verdienen. Waarschijnlijk heb je op dit moment een actief inkomen, hierbij lever je veel inspanning om geld te verdienen. Je gaat bijvoorbeeld iedere dag naar kantoor en levert daar bepaalde diensten. Bij een passief inkomen span je jezelf minder in en ben je dus minder tijd en energie kwijt om geld te verdienen. Het kan zijn dat dit eenmalig is en je hier jarenlang profijt van hebt, je schrijft bijvoorbeeld een boek en verkoopt het in de jaren erna. In het begin ben je veel tijd kwijt aan het schrijven van het boek. Daarna hoef je enkel nog tijd te besteden aan het vermarkten van het boek en komt er bijna passief geld binnen. Je bent minder tijd kwijt dan wanneer je een uurloon hebt uit een vaste baan.

Combineer jouw actieve baan met een passief inkomen
Vaak wanneer je met een passief inkomen wil beginnen heb je nog een vaste baan. Dit is logisch aangezien jouw passieve inkomstenbron zich waarschijnlijk niet meteen uitbetaald. Een basisinkomen naast een passief inkomen uit een vaste, en actieve baan raden we altijd aan. Het geeft veel meer zekerheid en je bouwt vaak pensioen, en andere premies op. Als je merkt dat jouw manieren om een passief inkomsten te genereren zo succesvol zijn, bouw dan je actieve baan af. Vraag bijvoorbeeld aan jouw werkgever of je van 40 uur in de week 28 uur de week mag gaan werken. Maar je kan er ook voor kiezen om ‘vrije tijd’ te besteden aan jouw passieve inkomsten. Het duurt namelijk best wel even voordat je inkomsten binnen gaat krijgen.

Manieren voor een passief inkomen:

Advertentie inkomsten
We leven steeds meer online en dus zien bedrijven overal kansen om te adverteren. Maar waar plaatsen zij hun advertenties? Juist! Naast jouw content. Maak een website, social media pagina of ander account waar je hoogwaardige content kan gaan delen. Wanneer jouw content bekeken wordt kan je advertenties gaan plaatsen. Per view of klik word je betaald door de adverteerder. Stel je hebt een blog over hondenrassen, hoe meer mensen er op jouw website jouw blog lezen hoe meer views en clicks dit zal opleveren. Adverteerders van hondenbrokken of hondenspeeltjes zullen jou een interessante partner vinden om mee samen te werken. 

Eigen producten lanceren
Een populaire manier om passief inkomen te genereren is het maken van een fysiek of online product. Vooral online producten zijn de laatste jaren populair omdat het versturen van deze producten snel en gemakkelijk gaat en je het kan automatiseren. Bij een online product kan je denken aan een e-book, een training, een cursus of een tool. Wanneer je genoeg waarde biedt zullen mensen die vanzelf willen afnemen. Net als bij adverteren kost het aan het begin veel tijd en energie en pas na een langere periode zul je er profijt van krijgen. 

Eigen diensten
Een eigen dienst of service kan je ook helpen aan een passief inkomen. Bouw bijvoorbeeld een tool of handige dienst die mensen tegen een bepaald tarief kunnen gebruiken. Dit gebeurd online al veelvoudig. Zo is er een tool om je aandelen bij te kunnen houden in een excelsheet waarin alles geautomatiseerd is. Maar er is ook een website waarbij je een pdf kan aanpassen en hier een eenmalige betaling voor moet doen. Kijk in jouw vakgebied of er bepaalde tools missen en vervul deze behoefte. Zet er een betaalmethode achter in de vorm van een eenmalige betaling of een terugkerende betaling (het abonnementsmodel). Zo verdien je maandelijks geld aan de door jouw gemaakte service. 

Affiliate marketing
Misschien wel een van de meest gekozen manier om passief inkomen te verdienen: affiliate marketing. Je krijgt hierbij een vergoeding, in de vorm van een vast bedrag of percentage wanneer je iets verkoopt voor een ander. Stel je voor dat je een website hebt over hoe je moet beleggen en je schrijft hier wekelijks een blog over. Jouw blog wordt vaak gelezen en is populair waardoor adverteerders, in dit geval brokers waar je aandelen kan kopen, graag willen dat ze door jou aangeprezen worden om een account te laten maken. Voor iedere persoon die via jouw blog op hun website een account maakt krijg je een vast bedrag of een percentage. Zo verdien je zonder veel werk een passief inkomen. 

Investeren en beleggenpassief inkomen genereren
De manier met de hoogste kans op een passief inkomen: investeren en beleggen.   Het is een kansrijke manier omdat je over de lange termijn veel rendement maakt, veel meer dan als je het gaat sparen op een bankrekening. In Nederland beleggen relatief weinig mensen omdat ze te weinig kennis hebben over hoe dit moet. Beleggen is iets kopen in de hoop dat het meer waard wordt. Dit kan van alles zijn, een huis, een aandeel of een kunststuk. Het doel is dat jouw belegging op de lange termijn groeit en dat je winst maakt. Het is passief, omdat je enkel een belegging moet kopen en hierna je tijd uit moet zitten met als doel dat het na een lange tijd meer waard is. 

Tips voor een passief inkomen

Als jij je bezig wilt houden met passief inkomen en financieel onafhankelijk wil worden geven we je nog een aantal laatste tips: 

  1. Probeer niet te snel te willen gaan
    Neem de tijd om goed na te denken over wat jouw doelstelling is. Je raakt erg ongemotiveerd als je iets doet wat niet dichtbij je ligt. Maak een opsomming van dingen waar je energie van krijgt en waar je een passief inkomen aan kan koppelen. Heb je als hobby websites bouwen? Dan ligt het maken van een tool veel dichter in het verschiet dan dat je een eigen e-book gaat schrijven.
  2. Lees verhalen en laat je inspireren
    Het lezen van succesverhalen van anderen kan jou helpen met jouw inkomstenbron. Wat waren de learnings en failures van andere mensen? En wat kan je hieruit halen zodat jij niet dezelfde fouten maak?
  3. Zorg voor meerdere bronnen van passief inkomen
    Staar je niet blind op die ene manier om extra inkomen te genereren. Wie financieel onafhankelijk wil worden heeft een lange adem nodig. Wanneer je kiest voor verschillende vormen van passief inkomen zal je ten eerste meer geld verdienen, en ten tweede loop je minder risico als een van je bronnen plotseling wegvalt wanneer er bijvoorbeeld geen vraag meer naar is vanuit de markt.
X