Financieel onafhankelijk worden door investeren

Financieel onafhankelijk worden door investeren
Een succesvolle manier om financieel onafhankelijk te worden is investeren. Je denkt dat dit misschien moeilijk is of voor de happy few. Dit is niet waar, je hebt er enkel niks over geleerd op school en bent op jezelf aangewezen om dit te leren. In dit artikel gaan we in over wat beleggen is en in welke verschillende componenten je allemaal kan beleggen. 

Wat is beleggen?
Krijg jij rode vlekken van het woord investeren? Niet nodig, je moet het alleen begrijpen. Investeren is geld in iets steken in de hoop dat het meer waard wordt in de toekomst. Je kan investeren in jezelf, door een opleiding te volgen, of te sporten. Maar je kan ook investeren in goederen, denk aan een recreatiewoning of een designertas. En tot kort geleden groeide jouw geld ook als je het op een spaarrekening stond. Die tijd is nu voorbij, krijg namelijk geen rente meer over het bedrag dat je spaart. En daarom is het veel anno nu veel logischer dat je geld investeert in plaats van dat het verdampt op jouw spaarrekening. Beleggen is een vorm van investeren, je kan bijvoorbeeld aandelen kopen. Je koopt dan een deel van het bedrijf en bent dan voor een klein stukje eigenaar. De koers (hoeveel een aandeel waard is) van een jouw aandeel kan stijgen, het bedrijf wordt dan meer waard. De reden van de stijging kan sterk verschillen, misschien is er meer omzet gedraaid of zijn er nieuwe innovaties bedacht die gunstig zijn voor het bedrijf. Uiteraard kan de koers ook dalen, dit gebeurd vaak als er tegenvallende resultaten zijn of het bedrijf is slecht in het nieuws geweest. Je kan aandelen kopen van allerlei soorten bedrijven, denk aan Netflix, Ahold (bekend van BOL.com en Albert Heijn), of Philips. Naast aandelen kopen zijn er veel meer andere manieren om te investeren. 

Strategie 
Defensief beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je weinig risico loopt. Je kiest voor vermogensbehoud en minder voor vermogensgroei, je loopt minder risico. Hierdoor is je winst waarschijnlijk ook lager dan wanneer je offensief gaat beleggen. Offensief beleggen is het tegenovergestelde van defensief. Hierbij neem je meer risico wat vaak resulteert in een hoger rendement. Het is belangrijk om bij een offensieve beleggingsstrategie voor de lange termijn te gaan beleggen. Omdat je risico hoog is zal je ook tijden mee gaan maken dat jouw beleggingen dalen. 

Spreiding en diversificatie
Spreiding en diversificatie zijn enorm belangrijk wanneer je gaat beleggen. Het betekent dat je niet in één beleggingsproduct investeert maar in verschillende soorten. Een grotere verscheidenheid aan beleggingen zorgt ervoor dat je het risico verminderd. Het spreiden zorgt ervoor dat het veel moeilijker is dat je jouw vermogen kwijt zal raken wanneer een bedrijf of sector in moeilijkheden komt. Je kunt op verschillende manieren spreiding toepassen bij beleggingen: 

 1. Spreid over verschillende bedrijven
 2. Spreid over verschillende sectoren 
 3. Kies voor verschillende soorten beleggingen (aandelen, crypto, vastgoed, obligaties) 
 4. Beleg in een fonds (dit zijn meerdere producten en daarmee spreid je het risico)
 5. Volg een index zoals een ETF (een index volgt verschillende aandelen) 

In welke soort aandelen kan je investeren? financiële onafhankelijkheid

Er zijn tal van verschillende aandelen waarin je kan investeren, dit zijn de populairste manieren:

 • Aandelenfondsen
 • Obligatiefondsen
 • Vastgoedfondsen (REITs)
 • Losse aandelen
 • Losse obligaties
 • Vastgoed
 • Cryptomunten
 • Grondstoffen
 • Kunst

 

X