Begin met consuminderen en word financieel vrij

Bespaar geld door te consuminderen
We zitten in een consumptiemaatschappij. Waar jouw ouders of grootouders vaak drie keer nadachten bij het kopen van een nieuw product, doet de huidige generatie veel sneller impulsaankopen. Je ziet de term consuminderen steeds vaker voorbij komen omdat het wel degelijk verschil maakt in jouw leven en het bijdraagt aan financieel onafhankelijk worden.

3 redenen om te consuminderen:
1. Een berg spullen wil je niet
Constant kopen zorgt ervoor dat je enorm veel spullen hebt. Een berg aan spullen kan handig zijn, maar zorgt vaker voor ergernis. Het neemt ruimte in, je moet het schoonmaken en repareren als het kapot is. Door te consuminderen zorg je ervoor dat je bewuster koopt, dit houdt het makkelijker je omgeving schoon en opgeruimd te houden en een fijnere leefomgeving hebt.

2. Minder geld uitgeven
Als je bewuster consumeert, ga je minder kopen. Door minder te kopen krijg je veel meer financiële ruimte wat bijdraagt aan financieel onafhankelijk worden. Stel een spaardoel op en ga met het geld wat je bespaard door het consuminderen beleggen. 

3. Het milieuconsuminderen
Realiseer jij je dat iedere aankoop die je doet, in verschillende maten slecht zijn voor het milieu. Jouw producten moeten geproduceerd worden, verpakt worden en naar jou worden vervoerd. Dit heeft als gevolg co2 uitstoot. Denk eens twee keer na als je een product zou willen kopen, in hoeverre heb ik dit op dit moment nodig? Een voorbeeld van een situatie in de supermarkt is dat je mineraalwater in een pak kan kopen. Er komt natuurlijk ook gewoon water uit de kraan, dit heeft geen negatieve gevolgen voor het milieu en is veel duurzamer. Niet alleen in de supermarkt maar ook op andere plekken is dit het probleem. Koop jij bijvoorbeeld altijd kleding bij een fast fashion kledingzaak zoals H&M en Zara? Ga voor de verandering eens naar een vintage winkel. 

Stappenplan

Welke stappen moet je doen om te consuminderen? 

  • Bekijk je verleidingen
    Heb je bepaalde gewoontes of verleidingen? Schrijf die eens op en zet erachter met een cijfer hoe belangrijk je dit vindt. Probeer te kijken of je de verleiding op een bepaalde manier kan weerstaan. Ben jij iemand die als je door een winkelstraat loopt, sowieso ergens naar binnen gaat, en toch weer iets koopt? Heel begrijpelijk. Probeer vanaf nu de winkelstraat te vermijden en pak een andere weg om ergens te komen. 
  • Spreek met jezelf een tijd af
    Wil je heel graag een nieuw paar schoenen terwijl je eigenlijk genoeg schoenen in de kast hebt staan? Spreek met jezelf een tijd af. Stel het is vandaag maandag en je wil het paar kopen. Stel dit uit en als je er na 24 uur nog steeds aan denkt, koop het dan pas. Vaak is een aankoop vanuit een impuls en kan de aankoop prima uitgesteld, of niet gedaan worden. 
  • Gebruik een deelplatform
    Peerby en Biyu zijn geweldige initiatieven om spullen te huren en te delen. Dit zorgt ervoor dat je geen nieuwe aankopen hoeft te doen, ideaal!
  • Tweede kans?
    Ga een keer voor tweedehands items op marktplaats of probeer iets dat kapot is te repareren of op te knappen. 
  • Ga vaker voor kwaliteit
    Skip winkels zoals de Primark en Action waar je voor weinig geld, veel kan kopen. Ga vaker voor kwalitatieve en duurzame producten. Deze gaan gemiddeld jaren mee waardoor je de aankoop maar één keer hoeft te doen en veel geld kan besparen.

 

X