Besparen in jouw strategie om financieel onafhankelijk te worden

Zo bespaar je geld en word je financieel onafhankelijk
Wie financieel onafhankelijk wil worden vergeet soms dat besparen een onderdeel is van de weg hier naartoe. Besparen betekent niet dat je zeven dagen over een theezakje doet en een enorme krent bent. We hebben het over geld besparen door simpele tips door te voeren in je dagelijkse leven. Hoe minder geld je uitgeeft bij het onderhouden van je levensstijl, hoe minder geld je nodig hebt. In dit artikel vertellen we hoe jij geld kan besparen en delen we eenvoudige tips om veel geld te besparen. Zo is jouw doel om financieel onafhankelijk te worden veel sneller in zicht en heb je meer geld te besteden: een dubbele win! 

Waarom moet je besparen om financieel onafhankelijk te worden?
Iedereen die nu financieel onafhankelijk is weet dat je moet kijken waar je kan besparen. Of je nu een ondernemer bent met miljoenen op de bank of iemand die net uit loondienst is en fire is geworden, besparen helpt enorm. Besparen zorgt ervoor dat je minder geld uitgeeft en dit geld kan sparen of kan investeren. Door te investeren zal dit geld groeien i.p.v. verdampen wanneer je het uitgeeft aan zaken die je eigenlijk niet of nauwelijks nodig hebt. Het grote misverstand is dat je met besparen maar weinig kan bereiken. Over de korte termijn heb je gelijk, die paar tientjes of paar honderd euro gaan er niet voor zorgen dat je straks financieel onafhankelijk bent. Je moet gaan besparen op de lange termijn. Over tientallen jaren kan dit je namelijk duizenden euro’s opleveren. Dit geld kan je gaan investeren, en met het rendement word je uiteindelijk financieel vrij. 

Vier ultieme bespaartips om vandaag nog door te voeren:

 1. Maak een overzicht 
  Maak in excel, word of op papier een overzicht van je uitgaven. Daarna maak je per categorie afwegingen of je iets wel of niet nodig hebt. Bijvoorbeeld een account op Disney Plus of Netflix, heb je dit eigenlijk wel nodig? Kan je misschien op het account
  van je broer, zus of vriendin als je deze lief aankijkt? Is er een goedkopere variant, zoals een familieabonnement? Hetzelfde geld voor verzekeringen, deze heb je vaak niet nodig maar toch slurpt het maandelijks geld dat je ook aan andere (belangrijkere) zaken kan uitgeven. Schrap bepaalde zaken die je nooit gebruikt ook al is dit maar tien euro per maand.

 2. Overstappen, overstappen, overstappen
  Misschien ken je het wel, schreeuwende aanbieders van stroom, televisie of verzekeringen aan het eind van de maand. Ze vragen je over te stappen naar hen, dit loont. Bekijk aan het eind van ieder jaar, of aan het einde van een contract waar je hetzelfde aanbod goedkoper kan afnemen. In negen van de tien gevallen lukt dit.
 3. Speur jouw dure geld gewoonten op
  Waar geef jij stiekem toch te veel geld aan uit? Misschien is het dat kopje koffie iedere ochtend bij het station, of het nemen van de e-scooter terwijl je ook kan fietsen? Eenmalig een bedrag betalen maakt niet zoveel indruk. Maar mocht je iedere dag zo’n gewoonte hebben kan dit honderden euro’s per jaar kosten. Bekijk welke gewoontes jij hebt ontwikkeld en welke je mogelijk kan ombuigen naar een gewoonte die minder of geen geld kosten
 4. Besparen op boodschappenBesparen financieel onafhankelijk
  Een grote kostenpost in jouw budget: boodschappen. Ook hier kan je enorm op besparen. Doe bijvoorbeeld wekelijks boodschappen in plaats van dat je iedere dag naar de supermarkt gaat. Als je dan boodschappen doen, probeer van tevoren iets te eten, zo liggen alle lekker producten niet op de loer om jou te verleiden. Maak ook een lijstje, zo doe je minder impulsaankopen, ook dit is goedkoper. En natuurlijk een open deur, bekijk de actiefolders en zoek de goedkoopste supermarkt in jouw buurt. In sommige steden en dorpen loont het om iets verder te rijden naar een supermarkt die veel goedkoper is dan die bij jou om de hoek.
X