Hoe kan je een online business starten en financieel onafhankelijk worden?

Financieel onafhankelijk worden met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing, het is populairder dan ooit. Je bouwt een website en vervolgens promoot daarop producten van anderen in ruil voor een commissie. Maar hoe werkt het precies? En hoe kan je hierdoor financieel onafhankelijk worden?
In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten om hiermee te starten. Lees snel verder.

Wat is affiliate marketing?
Met affiliate marketing promoot je dus de producten van anderen. Per aangebrachte klant en/of verkoop ontvang jij vervolgens een commissie hiervoor. Dit wordt betaald door de verkoper van een stukje van de winst; de kost de klant dus geen extra geld.

Commissies met affiliate marketing
1. Een vast bedrag per verkoop
2. Een percentage van het aankoopbedrag

Je doet dit door middel van een eigen affiliate website of blog. Op deze site deel je content in een specifieke niche waar je dan aansluitende producten aan kunt toevoegen. Via je unieke affiliate link stuur je jouw bezoekers door naar verkopers. Als iemand dan tot aankoop overgaat krijg jij automatisch de commissie in je affiliate account toegekend.

Hoe werkt affiliate marketing?
Hierboven hebben we al kort beschreven wat het idee en principe van affiliate marketing is. Om het wat tastbaarder te maken leggen we je in een paar stappen uit hoe dit er in de praktijk uitziet.

Stap 1: Een affiliate website opzetten Allereerst ga je een affiliate website opzetten. Dat is tegenwoordig heel makkelijk met kant-en-klare systemen zoals WordPress. Het eerste wat je doet is een niche kiezen. Een niche is een deel van een bepaalde markt, bijvoorbeeld Puppy’s wat een subniche van honden is wat weer een subniche van huisdieren is. Als je dit hebt gedaan ga je een paar leuke domeinnamen bedenken voor je website. Vervolgens controleer je welke van deze namen vrij zijn. Heb je een leuke naam gevonden die vrij is? Dan registreer je deze via een hostingbedrijf samen met een hostingpakket. Hierna kun je WordPress in een paar klikken installeren. Als je dit hebt gedaan is het tijd voor het echte werk: je kunt nu aan je website gaan werken.

Stap 2: Handige en nuttige content maken en publiceren Het allerbelangrijkste met affiliate marketing is de content op je website. Je content gaat niet alleen bezoekers aantrekken maar moet deze ook vooruit helpen en beïnvloeden om tot aankoop over te gaan. De sleutel is hier om echt waarde te bieden voor je doelgroep. Als je in de niche puppy’s een website opzet deel je dus handige tips voor nieuwe puppy eigenaren, belangrijke informatie om te weten en welke producten welke problemen oplossen. Hoe meer content jij publiceert, hoe beter je website zal presteren en resultaat opleveren. Hier kun je dan perfect naar honden/huisdieren webshops linken die deze producten verkopen. Dit doe je met jouw persoonlijke affiliate links.

Stap 3: Affiliate producten toevoegen Affiliate producten toevoegen doe je dus via persoonlijke affiliate links. Deze kun je aanmaken nadat je bij verschillende affiliate netwerken bent aangemeld. Dit zijn netwerken die affiliates (jij) en verkopers samenbrengen. Ook zorgen deze netwerken voor alle technieken zodat elke affiliate zijn/haar commissies in het account krijgt bijgeschreven. Als je de uitbetaaldrempel hebt behaald (meestal 25 euro) dan krijg je de eerstvolgende maand je openstaande affiliate saldo uitbetaald op je bankrekening.

Stap 4: Optimaliseren en uitbreiden Een affiliate website is nooit af. Er zijn altijd verbeterpunten, hoe klein ze ook zijn. Blijf je content dus continu optimaliseren en uitbreiden om maximaal resultaat te behalen.

Voordelen & nadelen van affiliate marketing
Affiliate marketing heeft veel voordelen maar ook enkele nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen
1. Het is laagdrempelig om mee te beginnen Je kunt in praktisch een uurtje tijd al beginnen met dit verdienmodel. De enige investering die je moet doen is het registreren van je domeinnaam en webhosting, gemiddeld zo’n 30-40 euro per jaar. Dat is dus te verwaarlozen. Je kunt optioneel ervoor kiezen om een tekstschrijver te betalen om je content te maken maar dat is geen vereiste.

2. Je kunt het in je eigen tijd doen Een ander groot pluspunt is dat je affiliate marketing kunt doen wanneer het jou uitkomt. Er zijn geen verplichte werkuren, die bepaal je helemaal zelf. Je kunt letterlijk werken waar en wanneer je wilt.

3. Je hoeft geen klantenservice te verrichten Ook hoef je geen klantenservice te doen. Dat is de taak van de verkopende partij. Jij stuurt dus puur en alleen mensen door.

Nadelen
1. Het duurt vaak een tijdje voor je jouw eerste geld verdiend Een van de nadelen is dat je niet direct geld verdiend. Dit kan soms wel 3 tot 6 maanden duren. Je zult tot die tijd dus gemotiveerd moeten zijn om te blijven werken aan je project.
2. Je bent afhankelijk van derden voor je inkomsten Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van derden; als een verkoper stopt met hun affiliate programma en je bent hiervan afhankelijk dan stoppen je inkomsten ook. Gelukkig zijn er vaak andere verkopers in dezelfde markt die je dan kunt promoten maar dat is niet altijd het geval.

Beginnen met affiliate marketing financieel onafhankelijk
Beginnen met affiliate marketing kan vrij snel. In een uurtje of 2 heb je de basis opgezet met de volgende dingen:
1. Domeinnaam & webhosting geregistreerd
2. WordPress geinstalleerd
3. Thema (design) installeren
4. Basis instellingen doen zoals het menu aanmaken

Dit is de basis die je nodig hebt als affiliate. In het begin mag je site er best simpel uitzien en hoeft het geen visueel hoogstandje te zijn. Je focus moet volledig liggen op het maken en publiceren van content.

Affiliate netwerken
Affiliate netwerken zijn bedrijven waar affiliates en verkopers samenkomen. Verkopers kunnen zich aansluiten bij zo’n netwerk en zo hun aanbod openstellen voor affiliates. Als affiliate kun je je aanmelden bij deze netwerken (dat is gratis) en vervolgens jezelf aanmelden bij affiliateprogramma’s van bedrijven waar jij de producten van wil promoten. In Nederland hebben we verschillende affiliate netwerken. De belangrijkste vind je hieronder. Meld je overal aan om toegang te krijgen tot zoveel mogelijk adverteerders.

1. Daisycon Daisycon is het oudste netwerk in Nederland met honderden aangesloten programma’s. Een must-have affiliate netwerk. Qua aanbod aan adverteerders heel divers.
2. TradeTracker TradeTracker is een van de grootste affiliate netwerken wereldwijd. Hier vind je veel dienstverleners, webshops en reisaanbieders.
3. PayPro PayPro is hét netwerk voor ebooks, online trainingen en andere digitale producten. Ook hebben de producten hier hoge commissies (tot wel 70% van de verkoopprijs).
4. Bol.com affiliate Ook Bol.com heeft een eigen affiliateprogramma. Hiermee kun je alles wat op Bol wordt aangeboden promoten.
5. CoolBlue En voor CoolBlue geldt hetzelfde; promoot elk product wat CoolBlue verkoopt via jouw website. Tips voor startende affiliate marketeers Enthousiast om aan de slag te gaan? Super!

Hieronder geven we nog 3 belangrijke tips voor startende affiliate marketeers zodat je alles uit je nieuwe project kunt halen:
1. Focus je vooral op content Het is verleidelijk om vanalles aan je website aan te passen zoals je logo, de kleuren, indelingen en meer. Leuk en aardig maar dat gaat je geen geld opleveren. Je focus moet volledig liggen op het maken van goede content zodat je bezoekers ook werkelijk hier iets aan hebben én verleid worden om tot aankoop over te gaan.
2. Consistentie is belangrijk Consistentie is key in affiliate marketing. Zorg ervoor dat je nieuwe content blijft publiceren maar verbeter oude(re) content ook continu. Dus niet de ene week 3 artikelen publiceren en vervolgens 4 weken later weer 1. Het is beter om elke week dan 1 artikel te publiceren.
3. Maak je eerste website succesvol voor je een 2e gaat beginnen Dit is een beginnersfout die veelal gemaakt word: voordat de eerste website succesvol is wordt in alle enthousiasme een 2e website gestart. Top als je die motivatie en geloof in affiliate marketing hebt maar het belemmert je succes. Als je jouw eerste site tot een succes maakt weet je precies wat je wel en niet moet doen. Als je te vroeg een tweede website begint is de kans groot dat je bepaalde fouten van je eerste website op deze nieuwe site gaat herhalen. Met als resultaat dat je 2 websites hebt die niet optimaal presteren (en dat kost je geld!).

Conclusie
Affiliate marketing is dus een heel interessant en lucratief model om geld te verdienen via het internet. Je kunt er snel mee beginnen, hebt de volledige vrijheid en kunt eraan werken waar en wanneer jij wilt. Neem even de tijd om te bedenken welke niche bij jou past, registreer je domeinnaam en webhosting en ga vervolgens knallen met het maken van mooie content!

X