10 redenen waarom Nederlanders financieel onafhankelijk willen zijn

financieel onafhankelijk nederlanders
Sebastiaan February 1, 2023 No Comments

10 redenen waarom Nederlanders financieel onafhankelijk willen zijn

Sinds corona is het hot & happening: financieel onafhankelijk worden. Want geef nou zelf toe: zie jij jezelf al op een eiland ver van Nederland vandaan wonen? Luisterend naar de zee met een cocktail in je hand. Hét droombeeld dat mensen hebben bij financieel onafhankelijk zijn. Maar waarom willen mensen tegenwoordig nou precies vrij zijn van al die financiële lasten? In dit artikel sommen we 10 redenen op waarom mensen graag financieel onafhankelijk willen zijn.

 1. Vrijheid om persoonlijke keuzes te maken zonder financiële beperkingen
  Eigen keuzes maken is belangrijk omdat het de basis vormt voor vrijheid. Het stelt je in om de regie over jouw eigen leven te nemen en je eigen pad te bepalen. Dit kan leiden tot meer geluk, tevredenheid en persoonlijke groei. Door je onafhankelijk te worden van geldstromen van anderen zorg je ervoor dat jij de keuzes maakt.
 2. Minder stress en zorgen over geldzaken
  Stress over geld is een veelvoorkomend probleem onder Nederlanders. Veel mensen vinden het moeilijk om rond te komen met hun inkomen en maken zich zorgen over hun financiële situatie en toekomst. Dit kan leiden tot hoge niveaus van stress, angst en zorgen.Factoren die bijdragen aan stress over geld onder Nederlanders zijn onder meer hoge kosten van levensonderhoud, schulden, onzekerheid over de economie en de toekomst van het pensioenstelsel, en het vinden en behouden van werk. Ook sociale vergelijkingen en het streven naar financiële stabiliteit en onafhankelijkheid kunnen bijdragen aan stress over geld.
 3. Mogelijkheid om te doen wat je echt leuk vindt in plaats van te werken uit noodzaak
  1 Op de 5 Nederlanders zit op dit moment ongelukkig in hun huidige werk. Is het gras groener aan de overkant: misschien wel. Veel mensen streven ernaar om uiteindelijk te doen waar ze écht energie van krijgen. En dit is niet altijd werken in een 9 tot 5 baan. Vaker is dit een hobby, tijd met vrienden en familie of een mooie reis maken. Financiële vrijheid zorgt ervoor dat je dat kan doen waar je echt energie van krijgt.

 4. Meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden
  Tijd maken voor familie en vrienden is belangrijk omdat het onze sociale en emotionele behoeften vervult. Het creëert hechte banden, versterkt relaties en verbetert onze algehele geluks- en welzijnsgevoel. Bovendien biedt het de mogelijkheid om steun en liefde te ontvangen, herinneringen te creëren en onze ervaringen te delen. Hierdoor voelen we ons meer verbonden en gelukkiger.
 5. Vermogen opbouwen voor de toekomst
  Het gemiddeld vermogen van een Nederlanders is circa €175.000 euro. Vermogen opbouwen kan op verschillende manieren bijvoorbeeld door beleggen. Wanneer je op jonge leeftijd gaat beleggen zul je meestal zien dat je het bedrag van €175.000 euro makkelijk kan halen. Een andere manier om vermogen op te bouwen kan sparen zijn, sinds dit jaar zijn is er vanwege de inflatie weer een positieve rente op je spaarsaldo, echter blijkt uit de geschiedenis dat dit niet veel kan opleveren.
 6. Flexibiliteit om te reizen en nieuwe ervaringen op te doen.
  Wie wil dit nou niet? De tijd en het geld hebben om reizen te maken waar je altijd al van droomt. Door financiële vrijheid is de kans groter dat je tijd hebt om te gaan reizen. Maar bovenal is het belangrijk dat je het geld hebt, want reizen is duur.
 7. Mogelijkheid om te geven aan goede doelen en liefdadigheid.
  Volgens het CBS geeft een Nederlands zin gemiddeld 400 euro per jaar aan goede doelen. Wanneer je niet meer afhankelijk bent van andere geldstromen heb je ruimte over om geld uit te geven aan goede doelen. Geld geven aan goede doelen draagt bij aan een betere wereld en geeft je een goed gevoel. Je kan op een simpele manier bijdragen en er voor iemand zijn.
 8. Vermogen om onverwachte uitgaven aan te kunnen.
  Je wil graag die ene vakantie maken of de nieuwste Playstation 5 kopen. Vaak moet je dan een of ander potje aanbreken of er voor sparen. Dat hoeft natuurlijk niet meer wanneer je financieel onafhankelijk bent. Als je eindbedrag hoog genoeg is en je geld uit beleggingen heb je het vermogen om onverwachte uitgaven te doen.

 9. Verbetering van de kwaliteit van leven.
  Het is gebleken dat mensen die een stabiele financiële situatie hebben. 

 10. Zekerheid over de financiële toekomst en onafhankelijkheid van pensioen- en beleggingsplannen.

 

 

Leave a Reply

X